Kingdom_Hearts.jpg

 

Kingdom Hearts (Final Mix)

Kehittäjä: Square Enix

Julkaisija: Square Enix

Alusta: Playstation 2, Playstation 3, Playstation 4, Playstation 5, PC

Kielet: englanti, japani ja monia muita

Julkaisuvuosi: 2002 (Final Mix -versio 2013 & 2017)

Ikäsuositus: 12+

Genre: toiminta, seikkailu, roolipeli

Pelimuoto: Yksinpeli / kaksinpeli

Ostettavissa: Pelikaupoista, Playstation Storesta ja netistä, esim. Steamista.

Läpipelaamiseen käytetty aika: noin 50 tuntia

 

FEAR LOCKS THE LIGHT IN DARKNESS. COURAGE IS THE KEY.

When a supernatural storm transports 14-year-old Sora to a distant land, he sets out to track down his missing friends. Teaming up with Court Wizard Donald and Captain Goofy, join Sora as he embarks on a valiant quest to find his friends and defeat the evil "Heartless".

- Discover over 100 Disney characters from classic films such as Tarzan™, Aladdin and Hercules

- Make amazing discoveries in a thrilling blend of real-time combat, exploration and adventure through the Disney universe

- Cameo appearances from classic Final Fantasy® characters including Cloud, Selphie, Tidus and Wakka

- Featuring star voice talent including Haley Joel Osment

 

Spoilerivaroitus! Ajatuksiani pelistä

 

Ensikosketukseni Kingdom Hearts -peleihin ja nimenomaan tähän sarjan ensimmäiseen peliin oli vuoden 2014 tai 2015 tienoilla. Opiskelin lukiossa ja asuin vielä kotona. Pelasin paljon pelejä PS2-konsolilla, jonka olin perinyt isoveljeltäni. Hankin Kingdom Hearts I ja II -pelit niinkin huvittavasta paikasta kuin Motonetistä. Jonkinlaisesta PS2-pelien alelaarista bongasin pelit. Ne eivät olleet kalliita, joten isäni osti ne minulle. En silloin tiennyt Kingdom Hearts -peleistä vielä mitään. Muistan edelleen, kun aloin pelata ensimmäistä peliä. Pelin alussa on ainakin puoli tuntia ellei kauemminkin pelkkiä cutscenejä ja vain vähän itse pelaamista. Peli oli juuri kohdassa, jossa näytettiin cutsceneä Disney Castlesta ja Akusta ja Hessusta, kun isäni tuli huoneeseeni kysymään, tykkäänkö uusista peleistäni. Laitoin äkkiä pauselle, mutisin jotain tyyliin "joo, tykkään", ja odotin hänen poistuvan. Olisi ollut liian kiusallista ja outoa alkaa selittää, mistä peli kertoo, kun en itsekään sitä vielä silloin käsittänyt. Disney-hahmoja japanilaistyylisten hahmojen kanssa samassa maailmassa seikkailemassa tai jotain sellaista. Häivy nyt siitä, iskä.

Omistan edelleen Kingdom Hearts I:n ja II:n PS2-konsolille, mutta uuden PS5-konsolin myötä ostin käytettyjen pelien kaupasta Kingdom Hearts HD 1.5 & 2.5 Remixin. Se on HD-remasteroitu kokoelma, joka sisältää kuusi ensimmäistä peliä tai "tarinaa" Kingdom Hearts -maailmasta. Aloitin tietenkin peliurakkani ihka ensimmäisestä pelistä Kingdom Hearts (Final Mix). Reddit tietää kertoa, että tämä Final Mix -versio on hieman erilainen kuin alkuperäinen. Final Mixissä on joitain uusia cutscenejä, uusia vihollisia ja kykyjä, uusia aseita, asusteita ja varusteita, tarinaa syventäviä yksityiskohtia ja... mikä kenties hienointa: mahdollisuus skipata cutscenejä, jotka olet jo nähnyt(!) Lisäksi HD:n ansiosta kuva on terävämpi, värit eläväisempiä ja musiikit hieman eri kuuloisia. Musiikit tuntuivat aluksi oudoilta omiin korviini, koska olin tottunut vanhaan kuvaputkitelkkariin ja PS2-versioon (ja koska Kingdom Hearts -pelejä pelanneet tietävät, miten eeppisiä tunnelmanluojia musiikit peleissä ovat), mutta kyllä niihin tottui. HD-kuvasta tykkäsin.

 

1.jpg
Minä, kun tulemme puolisoni kanssa kaupasta ja hänellä on kotiavain taskussa, minulla repun pohjalla. Onkohan kukaan koskaan laskenut, montako kertaa Kingdom Hearts ykkösessä mainitaan sanat Darkness ja Door?

 

Kingom Hearts -pelin päähenkilö on 14-vuotias Sora-niminen poika, jolla pelataan. Pelin alku on leppoisa, sillä aivan alussa opetetaan, miten Soraa ohjataan. Sora näkee omituista unta, jossa hän seisoo lasimaalauksen päällä ja ääni puhuu hänelle. Se sanoo, että Soralla on paljon tehtävää, muttei mikään kiire, sillä "ovi on edelleen kiinni". Ohjaimet ovat varsin helpot: vasemmalla tatilla liikutaan, oikealla käännetään kuvakulmaa. Pelaaja pääsee alussa valitsemaan Soralle aseen. Vaihtoehtoja on kolme: miekka, kilpi tai staff eli sauva. Yksi pitää valita ja yhdestä luopua. Jokaisesta kerrotaan, millaiset voimat se kantajalleen antaa. Olen valinnut kaikilla pelikerroillani yhtä lukuun ottamatta miekan. Netistä luin, että se, minkä aseen valitset, vaikuttaa siihen, mitä taitoja opit nopeammin. Käytännön eroa sillä ei ole, sillä Soralla on joka tapauksessa käytössään puumiekka ja myöhemmin Keyblade. Pelaaja pääsee aseen valittuaan jo heti testaamaan sitä. Pelin viholliset ovat nimeltään sydämettömiä (Heartless). Japanilaisille pelille tyypillisesti hyökkääminen tapahtuu X-näppäimestä ja blokkaaminen neliönäppäimestä, ja varsinaisen pelaamisen ja cutscenejen välillä on kohtia, joissa hahmot puhuvat ääneti ja puhekuplat saa klikattua pois X-näppäimellä. Tutoriaali neuvoo myös, miten olla vuorovaikutuksessa NPC-hahmojen ja esineiden, kuten ovien tai arkkujen, kanssa sekä miten tähdätä kohteeseen (L2-näppäin). Tallentaminen tapahtuu vihreissä safepoint-ympyröissä.

Kun tutoriaali on ohi, päästään itse peliin. Peli alkaa trooppisilta turkoosin meren ympäröimiltä Destiny Islands -saarilta, joista yhdellä Sora asuu. Saarella asuvat myös Soran parhaat ystävät, Riku ja Kairi. Kairi herättää rannalla nukkuvan Soran ja muistuttaa, että ystävykset ovat rakentamassa lauttaa purjehtiakseen pois saarilta. Heidän maailmansa rajoittuu saarille, mutta heitä kiehtoo ajatus muista maailmoista. Pelin aluksi Soralla pääsee tutkimaan saarta keräämällä lauttatarvikkeita. Sitten alkaa tapahtua. Salaiseen luolaan vesiputouksen vieressä, jossa Sora on leikkinyt lapsena, on ilmaantunut ovi. Luolassa Sora tapaa huppupäisen hahmon, joka horisee jotain ovesta pimeyteen ja siitä, että Soran "maailma on yhdistynyt (connected)". Cutscenessä siirrytään Disney-linnaan. Kuningas Mikki on jättänyt viestin hovivelho Akulle ja kapteeni Hessulle. Hän on joutunut lähtemään kiireessä. Kirjeessään kuningas kertoo tähtien sammuvan yksi toisensa jälkeen ja puhuu jostakusta, joka kantaa avainta ja ratkaisua tähän kaikkeen. Mikki pyytää Akua ja Hessua etsimään avaimen kantajan ja auttamaan häntä. Aku ja Hessu, mukanaan matkapäiväkirjaa pitävä Samu-sirkka, matkustavat gummi-aluksella Traverse Towniin. Samaan aikaan Destiny Islandseilla puhkeaa yöllä myrsky ja Sora karkaa ikkunasta katsomaan lauttaa. Saari kuhisee mustia, pieniä kiiluvasilmäisiä sydämettömiä. Kairi on kadonnut, mutta Sora löytää Rikun. Riku puhuu avautuneesta ovesta ja siitä, että heillä on nyt vihdoin mahdollisuus päästä muihin maailmoihin. Riku astuu yksin pimeyteen ja Soran käteen ilmestyy Keyblade, salaperäinen avaimen muotoinen ase. Pimeys nielaisee lopulta Soran kotisaaren ja hän herää Traverse Townista, jossa tapaa Akun ja Hessun. Kolmikko lyöttäytyy yhteen, sillä kuningas Mikkiä etsivät Aku ja Hessu ovat saaneet käskyn seurata Soraa. Sora puolestaan etsii kadonneita Rikua ja Kairia ja tarvitsee siinä uusien ystäviensä apua.

Traverse Townissa tavataan Final Fantasy -peleistä tuttuja hahmoja, joiden maailmat niin ikään pimeys on tuhonnut ja jotka ovat nyt kokoontuneet tähän turvasatamaan. Heiltä Sora ystävineen saa neuvoja ja rohkaisua seikkailun aikana. FF-pelit eivät ole minulle yhtään tuttuja, joten niistä hahmoista tässä pelissä en osaa sanoa mitään.

 

2.jpg
Sora, Kairi ja Riku kotisaarellaan haaveilemassa muista maailmoista ennen kuin myrsky puhkeaa ja heidän toiveensa toteutuu. Etualalla Riku plottaamassa pimeyteen hyppäämistä.

 

Yhdessä Sora, Aku ja Hessu matkustavat gummi-aluksella eri maailmoihin etsiessään kadonneita ystäviään. Jokainen maailma on ongelmissa, sillä pimeys yrittää nielaista ne ja ne kuhisevat sydämettömiä. Tietysti jokaisessa maailmassa on myös Disney-tarinan pääpahis, jonka pimeys ja sydämettömät ovat saaneet puolelleen ja joka Soran, Akun ja Hessun pitää päihittää. Autettuaan maailmojen hahmoja Sora pääsee yleensä käsiksi maailmojen ytimeen, joka sattuu olemaan suuri avaimenreikä. Kun Sora lukitsee avaimenreiän Keybladellaan, maailma on turvassa pimeydeltä. Maailmoja on useita ja suurin osa niistä perustuu Disneyn elokuviin: Ihmemaa (Liisa Ihmemaassa), Deep Jungle (Tarzan), Puolen hehtaarin metsä (Nalle Puh), Olympus Coliseum (Herkules), Agraba (Aladdin), Monstro (Pinokkio), Halloween Town (Painajainen ennen joulua), Atlantis (Pieni Merenneito) sekä Mikä-mikä-maa (Peter Pan). Lisäksi on Traverse Town, eräänlainen välipysähdyspaikka, josta löytyvät kaupat, Hollow Bastion eli Pahattaren hallitsema valtava linna taivaalla sekä End of the World, pelin viimeinen paikka.

Kun peli etenee, pelaaja oppii lisää maailmoja syövästä pimeydestä. Välikätenä toimivat Disney-maailmojen pahikset ja erityisesti Pahatar, joka on yksi pahimmista vastuksista pelissä. Pahatar viettelee Rikun puolelleen syöttämällä hänelle valheita ja manipuloimalla häntä väittämällä, että Sora on löytänyt uusia ystäviä hänen tilalleen eikä välitä hänestä vaan ainoastaan Kairin löytämisestä. Epävarma ja Soran tavoin Kairiin hieman ihastunut Riku antautuu pimeydelle. Pahatar varoittaa häntä antautumasta liiaksi, mutta tekee itse saman virheen ja tuhoutuu. Lopulta Rikun kehon ottaa valtaansa pelin varsinainen pääpahis, Ansem. Hän oli tutkija, joka tutki pimeyttä ja sydämettömiä, kunnes antoi pimeyden vallata oman sydämensä. Ansem on aluksi heikko, mutta saa oman kehon vallattuaan Rikun ja imettyään hänestä elinvoimaa. Ansem luo keinotekoisen Keybladen käyttämällä kuutta puhtoista sydäntä. Tällaiset sydämet hän saa kaappaamalla kuusi prinsessaa (Princesses' of Hearts) Disney-maailmoista ja viemällä heidät Hollow Bastionin linnaan. Kairi paljastuu seitsemänneksi prinsessaksi. Sora pelastaa Kairin uhraamalla oman sydämensä, vaikka saakin sen myöhemmin takaisin.

 

4.jpg
Peli on hyvin tarinallinen ja sisältää paljon cutscenejä, joita on kiva seurata.

 

Pelin ohjaimet ovat simppelit. Hack and slash -pelinä taistelut käyvät melko pian yksitoikkoisiksi, joten on hyvä, että tässä on niin paljon cutscenejä ja tämä on niin tarinapohjainen peli. Kun peli etenee, Soran ja kumppaneiden taidot kehittyvät. Sora esimerkiksi oppii erilaisia taikoja. Aivan aluksi Sora ei esimerkiksi osaa Heal-loitsua eli parannustaikaa, vaan oppii sen vasta myöhemmin. Pelin alkupuolella hahmon ottaessa hittiä pitää juoda healing potioneita, jotta HP palautuu. Taikojen oppimisen myötä myös MP eli taikojen tekemiseen käytettävä voima kuluu, ja siihenkin löytyy omat potioninsa. Useista maailmoista ja erilaisina palkintoina Sora saa uusia Keyblade-variantteja, jotka ovat aina toinen toistaan tehokkaampia. Kun XP:tä kertyy, hahmot level uppaavat (kyllä, myös Aku ja Hessu). Aina kun hahmo pääsee seuraavalle levelille, se saa uusia erikoistaitoja, esimerkiksi parempia hyökkäyksiä, joita kannattaa hyödyntää. Isommat vastukset voittaessaan saa tietysti rutkasti enemmän XP:tä ja level uppaaminen on helpompaa. Pienet sydämettömät pudottavat potioneita ja rahaa. Rahalla voi ostaa uusia aseita ja potioneita ynnä muuta pientä hyödyllistä Traverse Townin puodeista.

Kun pelasin peliä ensimmäistä kertaa, minusta oli älyttömän siistiä, että Soran rinnalla taistelevat Aku ja Hessu. Niin monessa pelissä pelataan hahmolla, joka joutuu ihan yksinään kohtaamaan pahatkin pomovastukset. Akun ja Hessun mukanaolo on paitsi hyödyllistä, myös jotenkin hirveän lohdullista, varsinkin maailmoissa, joissa ei ole montaa NPC:tä. He ovat parhaat kumppanit, mitä Sora voi toivoa <3

 

3.jpg
Vasemmalla alhaalla näkyy valikko, josta pelaaja valitsee, hyökkääkö, tekeekö taikoja, käyttääkö esim. potionin tai summonaako apuun Disney-hahmoja. Vasemmalla ylhäällä näkyy vihollisen HP-palkki. Oikealla näkyvät Soran, Akun ja Hessun HP- ja MP-palkit.

 

5.jpg
Menu-valikko, josta näkyy erilaisia potioneita ja muita juominkeja. Potionit palauttavat HP:ta, Etherit puolestaan MP:ta, jota loitsut kuluttavat. Vasemmassa alalaidassa näkyvät pelaajan rahat, munnyt, sekä pelattu aika.

 

Jos totta puhutaan, tarina on tässä ensimmäisessä pelissä vielä jokseenkin ymmärrettävä, mutta osaan netissä näkemieni meemien ja keskustelujen pohjalta sanoa, että Kingdom Hearts -universumi on muuten aika sekava. Tämä käy ilmi seuraavissa peleissä. Ei kuitenkaan anneta sen häiritä. Disney- ja Final Fantasy -hahmoja yhdistävä peli on siisti, sillä kukapa ei crossovereista tykkäisi. Sora on samaistuttava ja rohkea päähenkilö ja Aku ja Hessu ihan parhaita sidekickejä. Disney-hahmojen tapaaminen ja auttaminen on kuin tuulahdus lapsuudesta.

Peli päättyy maailmaan nimeltä End of the World, jossa sijaitsee kaikkien maailmojen sydän Kingdom Hearts. Sora on oppinut matkalla, että valo voittaa pimeyden ja ystävät ovat hänen voimansa, ja hän päihittää Ansemin. Kun Ansem on voitettu, ovi pitää sulkea, jotta pimeys jäisi sen sisään. Kuningas Mikki sekä Riku, jonka sydän on pimeyden vallassa, auttavat Soraa, Akua ja Hessua sulkemaan oven. Myös Kairi imaistaan pimeyteen, mutta Sora vannoo löytävänsä hänet uudelleen. Aivan pelin lopussa Pluto-koira ilmaantuu mukanaan uusi viesti kuningas Mikiltä. Sora ystävineen päättää jatkaa etsintöjä löytääkseen kuningas Mikin ja Rikun.

Kingdom Hearts oli aikaansa edellä ja tiedän monen muunkin yhtyvän mielipiteeseeni siitä, että se on kestänyt aikaa hyvin. Pelasin sitä ensimmäisen kerran kymmenen vuotta sitten ja tämä oli ties kuinka mones läpipeluuni. Siinä on jotain taianomaista, joka jaksaa viehättää aina uudelleen ja uudelleen. Ja vaikka tarina on aina sama ja jokainen pelikerta jokseenkin samanlainen, pelin pariin haluaa palata.

 

Plussat:

+ mukaansatempaava tarina ja hauskoja hahmoja

+ laadukas ääninäyttely

+ paljon cutscenejä

+ tunnelmallinen ja vertaansa vailla oleva musiikki

 

Miinukset:

- pelin vetäminen sataan prosenttiin tai edes jotakuinkin läpi vaatii tolkuttomasti ylimääräistä grindausta

- pelkkä taisteleminen saattaa käydä helposti yksitoikkoiseksi

- kun vaihdat Disney-hahmon Partyyn, joudut luopumaan Akusta tai Hessusta

- Akuun ei kannata luottaa healaamisessa (tietäjät tietää)